Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoa kehittämispolun matkailuyrityksille.
”Kehityksen on oltava kestävää, jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan jatkossakin”, katsoo Visit Finland. Sustainable Travel Finland -ohjelma tarjoaakin matkailualan yrityksille mahdollisuuden lähteä kestävän matkailun kehittämispolulle, jonka avulla yritys voi hakea Sustainable Travel Finland -merkkiä ja ottaa vastuulliset valinnat osaksi jokapäiväistä toimintaansa.
Rauma on yhtenä pilottikohteena Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.
Rauma on yksi pilottikohteista, jotka pääsevät ensimmäisenä mukaan ohjelmaan. Kuuluamme ohjelmasta oli heti selvää, että Hike ’n Joy haluaa siihen mukaan. Ensimmäinen askel eli ohjelmaan sitoutuminen on nyt siis otettu!
Kestävän matkailun työpakin avulla yritys voi kulkea pitkin 7 askeleista kehittämispolkua. Sitoutumisen jälkeen seuraava askel on osaamisen kehittäminen, jonka myös olemme aloittaneet tutustumalla Sustainable Travel Finland -e-oppaaseen ja osallistumalla Visit Finland Akatemian Sustainable Travel Finland -valmennukseen. Seuraavaksi vuorossa olisikin nykytilan kartoitus online -itsearvioinnin kautta ja tätä lähdemme tekemään rinnakkain sertifiointiprosessin kanssa.
Hike ’n Joy on aloittanut Biosphere -sertifioinnin
Ilmastonmuutos on suurin maapallon ympäristöriskeistä, sillä kulutamme luonnonvaroja nopeammin kuin ne uusiutuvat. Luonto näyttelee suurta roolia Hike ’n Joyn toiminnassa ja haluamme matkailijoiden edelleen tulevan kauniisiin luontokohteisiimme niin saaristoon kuin mantereelle. Sen vuoksi Visit Finlandin kohteille ja yrityksille tekemä konkreettinen kestävän matkailun työkalupakki onkin hieno väline, jonka avulla yritysten on helppo pohtia, millaiset kestävät toimenpiteet se voisi ottaa arkeensa.
Edessä on kehittämissuunnitelman laatiminen siten, että vastuullisuus ulottuu koskemaan kaikkia kestävyyden osa-alueita. Olennaisena osana ohjelmaa on kestävää matkailua tukeva sertifikaatti, jota Hike ’n Joy on nyt lähtenyt hakemaan Biosphere -sertifioinnin kautta. Sertifioinnin yhteydessä tulemme pohtimaan samoja asioita kuin ohjelmassa tavoitteenamme laatia kehittämissuunnitelma, aloittaa toiminnan seuraaminen ja viedä toimintaa vastuullisempaan suuntaan.
Vastuullisuusviestintä
Tärkeässä roolissa ohjelmaa on kestävän matkailun toimenpiteistä viestiminen kansainväliselle yleisölle.
Hike ’n Joy on viestinyt kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta toiminnan alkumetreistä lähtien. Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen periaatteet on julkaistu vuosi sitten samaan aikaan kuin nettisivumme ja samalla olemme myös kertoneet, että olemme Metsähallituksen luontopalvelun yhteistyökumppaneita ja siten sitoutuneet Metsähallituksen kestävän kehityksen periaatteisiin. Kaikesta tästä on viestitty alusta saakka myös englannin kielellä (Sustainability) ja olemmekin iloisia, että toimintamme alussa annoimme aikaa periaatteiden pohdinnalle, sillä sen vuoksi niitä on ollut helppo noudattaa.
Ohjelman myötä olemme nyt päättäneet muuttaa sosiaalisen median kanavamme kaksikielisiksi ja siten viestiä sekä suomeksi että englanniksi niin vastuullisuudesta kuin kaikista muistakin tapahtumistamme. Siten toimintamme avautuu paremmin kaikille asiakkaillemme. Viestimme vastuullisuudesta käyttäen kuvia Suomen kauniista luonnosta ja saaristokohteista.
Ennen kuin yritys saa Sustainable Travel Finland -merkin, on sen vielä todennettava, että kestävän matkailun toimenpiteitä on tehty ja sitoutua valtakunnallisiin kestävän matkailun mittareihin. Mutta epäilemättä niille yrityksille, jotka ohjelmaan lähtevät, jo pelkkä matka kohti vastuullista matkailua on se tärkein osa tätä prosessia, sillä taatusti toiminta ja ajatukset ovat vuoden kulutta kehityspolun kulkeneina paljon viisaampia ja vastuullisempia!
Lähde ja lisätietoja: Visit Finland, Sustainable Travel Finland