Etsimme kesäisin saaristosta itsellemme uusia venesatamia, joissa viettää yö. Joka vuosi matkalta on löytynyt uusia tuttavuuksia, joihin on ilo palata seuraavana kesänä. Joskus niihin löytää sattumalta ja joskus taas joltakin toiselta veneilijältä vierasvenesataman lauteilla saadun vinkin avulla. Onpa huono sääkin saanut meidät muuttamaan kurssia, minkä ansiosta on yllättäen löytynyt uusi upea paikka.

Viime vuonna yksi uusi tuttavuutemme oli Nauvon eteläpuolella sijaitseva lämminhenkinen Brännskär, oikea saariston lämmin syli, johon voi istahtaa katselemaan maisemia ja juoda samalla kuppi kuumaa. Kuumaa siksi, että viime kesänä olisi tarvinnut villakintaat, jotta kylmä juoma olisi pysynyt kädessä, sen verran kova tuuli ja kylmä ilma oli meidän seurana lähes koko kesäreissun. Sattumalta Brännskärissä kohdallemme osui kuitenkin myös yksi aurinkoinen päivä. Tähän käyntisatamaan osasimme suunnistaa muutamien lukemiemme lehtijuttujen perusteella ja sattuipa se muutoinkin sopivasti reitillemme.

 

 

Brännskär toivotti meidät tervetulleeksi kotoisalla pihapiirillä ja kauniilla puurakennuksilla. Ensimmäisenä meitä vastaan tulivat kanat, sen jälkeen pitkien portaiden päässä siistit ulkohuussit. Taitava kädenjälki näkyi kaikkialla. Mielenkiintoni heräsi, sillä olin kuullut Brännskäristä hyvää ja muodostanut siitä mielessäni jonkinlaisen ennakkokäsityksenkin mukavana kohteena. Lämmin tunnelma ja nuorten paikanpitäjien rento meininki olivat kuitenkin todella iloinen yllätys ja ihmettelin, kuinka emme olleet aikaisemmin päätyneet sinne.

Ennen kuin pääsimme tarkemmin tutustumaan saareen, oli hankkiuduttava eroon merimatkalla hankitusta kiljuvasta nälästä. Koska olemme innokkaita ulkona kokkaajia, etsimme satamasta yleensä aivan ensimmäiseksi nuotiopaikan. Rannassa olikin oikein kiva ja iso grillipaikka penkkeineen ja siinä hoitui kolme asiaa kerralla; saimme grillata ja syödä vatsat täyteen, lapset saivat leikkiä rauhassa ja me saimme katsella sataman menoa rannan läheisyydessä.

Aloitimme saareen tutustumisen saunasta. Olimme varanneet ison rantasaunan ja vaikka löylyt olivatkin lämpimät ja lasten hauskat vesilelut saivat ansaitun huomion, olisi pelkkä maisemakin jo riittänyt. Omassa rauhassa löylyttelimme ja katselimme metsän ja kallion ympäröimältä terassilta merta. Saunominen luonnonhelmassa on yksi saaristoretkiemme kohokohtia. Saaristosta löytyy saunoja ja makoisia löylyjä mitä erilaisimmista paikoista ja mitä erilaisimmilla tyyleillä varustettuina. Tämän saunan muistamme kauniista, rauhallisesta maisemasta.

Luontopolku ja sauna löytyivät helposti, sämpylät olivat maistuvia, palvelu iloista ja kaunis luonto heitti pisteen iin päälle. Tuntui jotenkin, että Brännskärissä oli kaikki tarpeellinen mutta ei mitään liikaa tai liian korostettua. Eikä vaan se hyvä kahvi, joka Veneenveistäjästä kuulemma maistui ulkomaalaiselta, eikä komeat puuveneet rannassa, vaan se kokonaisuus, joka syntyy, kun pienet asiat on huomioitu ja näkyvillä on tekemisen meininki. Välillä oli sellainen olo, että olisimme tulleet kylään jonkun tuntemattoman kotiin mutta tunteneet heti olomme tervetulleiksi.

Luontopolku kierrettiinkin seuraavana aamuna heräämisen jälkeen. Lapsista on aina mukava etsiä merkkejä, mistä reitti kulkee ja niin me seurasimme eri värisiä kiviä. Kierreltiin polkua, istuttiin rannassa ja heiteltiin yhdessä kiviä, kutiteltiin lapsia ja hassuteltiin. Luontopolku kulkee saaren huipulle, josta voi ihailla merelle avautuvia maisemia. Aikamme saarella kierreltyämme tulimme myös uimarantaan, joka meiltä tällä kertaa jäi testaamatta, ei sentään kuitenkaan tutkimatta, sillä siitä lapset pitävät huolen. Ehkäpä ensi kerralla otamme eväät ja uikkarit mukaan, jotta voimme viettää pidemmän aikaa rannalla.

Aamureippailun jälkeen sanoin Veneenveistäjälle, että käyn jututtamassa paikan pitäjiä. Sain kuulla, että paikka oli vanha kalastajatila ja sille oli etsitty uutta yrittäjää. Nyt saarta asui ympärivuotisesti kaksi pariskuntaa, yksi kävi töissä muualta käsin. Paikan nikkari oli puuseppä ja veneenveistäjä, jonka käsialaa oli yksi puuvene ja oletettavasti iso osa näkyvillä olevasta puutyöstä. Kuulin, että ravintolana oleva hirsihuvilakin oli siirretty paikalle toisaalta ja rakennettu kauniisti uudelle paikalle. Eli työtä on tehty paljon, ennen kuin paikka on saatu näin viihtyisäksi.

Saaristo lienee monen mielestä kiehtova mutta vaikeasti saavutettavissa. Varmasti moni haaveilee saaristoon tutustumisesta tai lomansa viettämisestä siellä. Aina saaristoon menemiseen ei kuitenkaan tarvita omaa venettä vaan saariston lautoilla pääsee moneen mielenkiintoiseen paikkaan. Itsellenikin tuli hieman yllätyksenä, että Brännskäriin pääsee lautalla ympärivuotisesti. Helpoin reitti on saapua Kirjaisiin ja jatkaa siitä yhteysaluksella perille.  Ja mikä nykypäivänä on aivan käsittämätöntä, niin lauttakuljetus sinne on ihan ilmaista!

Jutellessani kuulin, että saarella on toimintaa myös talvisin ja majoitustakin löytyy. Lisää kuului olevan tulossa ja näimmekin kierrellessämme ainakin hirsihommien olevan käynnissä. Uskon kyllä, että paikkaa asuttavilla pariskunnilla töitä riittää. Arvostan heidän panostaan hienon paikan herättämisessä henkiin ja toisaalta myös, saaristossa asumisesta haaveilevana, hieman myös kadehdin. Olen kuitenkin oppinut, että sen sijaan, että kadehtisi on parempi katsoa mallia ja ottaa oppia. Niinpä painoin tiiviisti mieleeni paikan tunnelman ja tavan hoitaa asioita.

Venepaikkoja laiturissa on 25, joten useampikin venekunta rantaan mahtuu. Saaria kierrellessämme nautimme aina paikoista, joissa voi istuskella ja nauttia maisemista. Rannasta pääsikin nousemaan läheiselle korkealle kalliolle, josta näkyi niin meri ja ohikulkevat veneet kuin venesatamakin. Olen aina reissuillamme etsinyt myös paikkoja, joissa turhat äänet eivät häiritse ja tuolla kalliolla istuskellessa on taatusti kaukana melusta kuten myös kiireestä. Tai noh, ihan hiljaa lasten kanssa on ehkä vaikea olla ja turha yrittääkään, mutta suht rauhallisesti kuitenkin nautimme siellä välipalabanaanit ja olimme vaan.

Ei liene yllätys, että tämä venekunta suuntaa matkansa tulevanakin kesänä Brännskäriin maistelemaan hyviä pullia ja saunomaan rantasaunassa. Toivon vaan kovasti, niin heille kuin meillekin, että ensi vuonna voisimme nauttia enemmän lämpimistä ja aurinkoisista säistä ja samalla useampi venekunta lähtisi seikkailemaan ainutlaatuiseen saaristoomme.

 

 

Jaa tämä: